ICREA Acadèmia per a la catedràtica de la UdL Carolina Villacampa

Aquest reconeixement a la recerca està dotat amb 200.000 euros repartits en cinc anys

Descarregar Pdf
foto-carolina-villacampa (1)
Carolina Villacampa. FOTO: UdL
La Institució Catalana de Recerca i Estudis i Avançats ha distingit la tasca de la investigadora de la professora de la Universitat de Lleida (UdL), Carolina Villacampa Estiarte, amb un ICREA Acadèmia 2022. La catedràtica de Dret penal de la UdL ha estat una de les 40 persones beneficiàries d'aquest programa, impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya per premiar l'excel·lència en la recerca del personal docent i investigador doctor de les universitats públiques catalanes que fa docència i es troba alhora en una fase activa i expansiva de la seua carrera investigadora. Creat al 2008, el seu objectiu és promoure aquesta carrera i retenir el talent investigador del país.
 
Les persones seleccionades en aquesta cartorzena edició han estat 23 homes i 17 dones. A més de Villacampa, rebran l'ajut 14 investigadors de la Univeristat de Barcelona, 7 de l'Autònoma de Barcelona, 6 de la Politècnica de Catalunya, 4 de la Pompeu Fabra, 4 de la Rovira i Virgili, 2 de la Ramon Llull, 1 de la Universitat de Girona, i 1 de la Universitat Oberta de Catalunya.
 
ICREA Acadèmia implica la dedicació prioritària a activitats de recerca durant els cinc anys de durada del programa, gràcies a un ajut anual per a cada investigador o investigadora de 16.000 euros de lliure disposició, una subvenció de 20.000 euros per a la seua universitat -que s'ha de destinar a projectes de recerca i a la contractació de personal per rebaixar la tasca docent de l'ICREA Acadèmia-, a més d'un cànon de 4.000 euros per a gestió del programa.
  
Professora a la UdL des del 1998, Villacampa dirigeix el grup de recerca consolidat Societat Sostenible i Dret i el màster en Sistema de justícia penal. Des de setembre de 2022, presideix el panell de Dret de l'Agència Estatal d'Investigació. Ha compatibilitzat durant més d'una dècada la seua activitat docent a la UdL i la Universitat Oberta de Catalunya amb la jurisdiccional com a magistrada suplent a l'Audiència Provincial de Lleida.
 
És una de les especialistes en Dret penal més destacades de la seua generació, sent la setena més citada a Espanya en l'àmbit del Dret penal, processal i criminologia, segons Dialnet mètriques. Ocupa el lloc 3.402 de les 5.600 investigadores espanyoles i estrangeres a Espanya més citades en el rànquing del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a partir de la base de dades Google Scholar. Les seues línies de recerca en els darrers anys s'han centrat en la violència de gènere, el tràfic d'éssers humans en les seues diverses manifestacions, les polítiques d'abordatge de la prostitució, la victimització sexual en línia de menors i la protecció de les víctimes en front la victimització secundària.
 
La catedràtica de la UdL ha expressat la seua satisfacció per l'obtenció del premi, sobretot "perquè confereix visibilitat a una disciplina científica, el Dret, que no acostuma a tenir massa protagonisme en panells on s'avaluen conjuntament les ciències socials".

Actualment la UdL té vigents tres ICREA Acadèmia més, Flocel Sabaté, de la Facultat de Lletres, i Daniel Chemisana i Luisa F. Cabeza, de l'Escola Politècnica Superior.

MÉS INFORMACIÓ: