Congrés Internacional La Llibertat de Testar i els seus Límits

Descarregar Pdf
Congres_testar (31 de 51)
Robert H Sitkoff de la Harvard Law School

Aquest 20 d’abril la sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme ha acollit el Congrés Internacional La Llibertat de Testar i els seus Límits. Un Congrés organitzat pel Departament de Dret Privat i l’FDET i que ha reunit a grans especialistes sobre aquesta qüestió provinents de diferents indrets del panorama internacional.

La primera ponència ha anat a càrrec de Robert H Sitkoff de la Harvard Law School que ha impartit una conferencia amb el títol “Freedom of Disposition in American Succession Law”. Tot seguit ha estat el torn de María Paz Sánchez González de la Universitat de Càdis. El títol de la seva intervenció ha estat  “Límites constitucionales a la libertad de testar”. La següent docent en participar ha estat Emanuele Bilotti de la  Universitat Europea de Roma: “Fondamento costituzionale della tutela dei legittimari e prospettive di riforma”. Aquest segon torn d’intervencions del matí l’ha tancat  Antoni Vaquer de la Universitat de Lleida que ha parlat sobre la “Legítima, intereses subyacentes y solidaridad intergeneracional”.

 El tercer torn d’intervencions del matí es per a Paloma de Barrón de la Universitat de Lleida. Barrón ha titulat la seva intervenció “La libertad de testar en la tercera edad y el instituto de la desheredación”. Tot seguit es el torn d’ Esteve Bosch Capdevila de la Universitat Rovira i Virgili. El profesor Bosch tracta el tema de la  “La imputación legitimaria”. Ana Giménez i Cristina Villó de la Universidad Rovira i Virgili posen sobre la taula “Los pros y contras de la cuarta viudal como mecanismo de protección del cónyuge o conviviente supérstite”.

Les darreres intervencions van a càrrec de Mª Amalia Blandino Garrido de la Universitat de Càdis que reflexiona sobre“La facultad de condicionar las disposiciones mortis causa: alcance y límites”. Margarita Castilla Barea de la Universitat de Càdis que ha fet : ”Una mirada a la fiducia sucesoria” i, finalment,  Alberto Gambino de la Universitat Europea de Roma que ha titulat seva intervenció amb el nom “Atti di liberalità e sopravvenienza di figli”. 

La sessió de tarda s'iniciarà amb la conferencia de  Veronica Bongiovanni de la Universitat de Messina que analitzarà “La desheredación en el ordenamiento italiano a la luz de las novedades introducidas por la reforma en materia de filiación”. Tot seguit serà el torn de  Vincenzo Barba de la  Universitat de Roma que ha titulat seva ponencia  “Atti di disposizione e pianificazione successoria nel diritto italiano”. Després arriba el moment d’ Héctor Simón Moreno de la  Universidad Rovira i Virgili que reflexiona sobre “Los pactos sucesorios y la libertad de testar en los derechos civiles españoles”. Andrés M. Cosialls Ubach de Universitat de Saragossa parla sobre la “Libertad de testar y partición de la herencia”. Aquest segon torn el tancarà Pedro del Pozo Carrascosa de la  Universitat de Barcelona que tractarà el tema de “Los patrimonios fiduciarios. Una propuesta de regulación”.

El Congrés tancarà amb les intervencions de Josep Maria Fontanellas Morell de la Universitat de Lleida: “Libertad de testar, autonomía de la voluntad y professio iuris”. Diana Marín Consarnau de  Universitat Rovira i Virgili: “La residencia habitual como expresión de la libertad de testar en el Reglamento (UE) 650/2012”, i  Ángel Serrano de Nicolás, notari de Barcelona: “Libertad de testar y planificación testamentaria”.